Közösségi beszélgetés 2019.04.27.

A TOP-5.3.1. (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) megvalósítása, előírja a részvevő településeken a közösségi beszélgetéseket.

Ennek nagy örömmel tettünk eleget 2019. április 27.-én.

Ráhangolódva a május 1.-i ünnepre, a piactéren egy egész napos eszem-iszom találkozóra került sor, ahol kötetlen beszélgetéseket, eszmecseréket folytathattunk a meghívott civil szervezetek képviselőivel, sőt a lakosság jelenlévő tagjaival is.

A találkozó reggeltől késő estig tartott, ami elegendő időt biztosított arra, hogy minden hozzászóló bőségesen kifejtse a gondolatait. Így aztán szó volt a politikától kezdve, az egészségi állapotokon át sok mindenről..., de a témát (lokális identitás és helyi közösségfejlesztés) visszaterelni a beszélgetés medrébe mindig sikerült, hiszen szeretnek az emberek beszélni a múltjukról, felmenőikről, az emlékeikről.

      Tompán jelenleg 5 alapítvány és 5 egyesület működik, ehhez sorolnám még hozzá azt a néhány, jelenleg pályázati kereteken belül (EFOP) tevékenykedő személyt, akik a pályázatok előtt is már aktívan részvettek a közéletben.

Meg kell említeni, hogy vannak olyan egyesületek, akik nem egyetlen csoport érdekképviseletében állnak, hanem több csoport tömörülését foglalják magukba, ilyen például a Tompai Kék Szivárvány Egyesület, ők a

Barkóca Néptánc csoportból, 

Kolo Tánccsoportból,

Lelkes Csapatból

Dalos Pacsirták énekegyüttesből,

Rozmaring Nyugdíjas klub dalköréből,

Százszorszép Gyermek Néptánccsoportból és a

Gyűjtemények Házából, tevődnek össze.

Továbbá, említésre méltó jó néhány önkéntes tompai lakos önzetlen munkája is, akikre a város rendszeresen, évről-évre számít, és Ők teszik a dolgukat.

ALAPÍTVÁNYOK

A Tompai Szent Anna Templom Megmentéséért Alapítvány

Bokréta Önkormányzati Óvoda Óvodásaiért Alapítvány

Kapisztrán Szent János Alapítvány (alapítva: 1998)

Szabó Dénes Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány

Városunkért Alapítvány

EGYESÜLETEK

Tompa Községi Sportegyesület (alapítva: 1922.)

Nagycsaládosok Tompai Egyesülete (alapítva: 1999.)

Tompai Kékszivárvány Egyesület (alapítva: 1998.)

Polgárőr Egyesület Tompa (alapítva: 1994.)

Önkéntes Tűzoltó Egyesület (alapítva: 1927.)

    A TOP-5.3.1 –es pályázatot megismertettük a találkozón egybegyűltekkel – kedvező fogadtatása volt.

Többen, többfélét szeretnének megvalósítani ezen a programon belül, de abban egyetértés van, hogy, mindannyiunk érdeke, hogy a helyben elérhető, kihasználatlan értékeket, helyi tudást dokumentálni kellene, azt rendszerbe foglalni, majd a nyilvánosság elé szolgáltatni.

„Mindez azonban csak együttesen, közös összefogással képes megvalósulni!” – közvélemény.