Szomszédolás 2020.09.12.

szomszedolas3

Zeneszó zengte be a tompai piacteret kora reggeltől szeptember második szombatján. Öt településről érkeztek civil szervezetek szomszédolni Tompára. Magukkal hozták a legszebb népviseleteiket, hangszereiket azzal a céllal, hogy megmutassák egymásnak a helyi értékeket. A rendezvény egy három éves projekt része. Tompa Önkormányzata 44 millió forintos pályázati összeget nyert a Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés című pályázaton. A programról Korbely Kornéliát a program egyik szervezőjét kérdeztem.

szomszedolas4

- Mi hívta életre ezt a rendezvényt? Mi a célja?

- Ahogy a nevében is benne van: Szomszédoljunk. Hogy mit jelent ez? Egymás mellett lévő települések kultúrájának, zenéjének, a népi hagyományainak, a civil szervezetei által képviselt értékeinek bemutatása, megismertetése. Itt a piactéren egész napos program során lehetőséget nyújt a beszélgetésre, tapasztalatcserére, kikapcsolódásra. Nem titkolt cél hogy a civil szervezetek, egyesületek jobban megismerhessék egymás tevékenységét, közösen tudjanak gondolkodni a helyi, térségi lehetőségekről. További cél a települések között a már meglévő kapcsolatok erősítése, a település lakosai közötti kulturális és gazdasági együttműködések létrejövetelének érdekében.

- Lesz folytatása a rendezvénynek?

Ez a rendezvény pályázati forrásból valósult meg, de bízunk benne, hogy ezzel elindult valami, hogy egy ilyen vidám és jó hangulatú rendezvény közösségi igény lesz a jövőben. Ahogy én láttam, nagyon jó kis találkozó, bemutatkozási lehetőség volt ez a környékbeli települések civil szervezetei részére. Új kapcsolatok alakultak és régiek elevenedtek fel. Bízom benne, hogy jövőre várni, keresni fogják ezt a programot és, ha lesz rá igény, akkor biztos lesz folytatás is. Tompa, mint projektgazda vett részt a pályázatban, Kelebia, Kisszállás, Kunfehértó, Zsana és Balotaszállás vállalta még, hogy közelebb hozza egymáshoz a civil szervezeteket. Bízunk benne, hogy vendégeink is jól érezték magukat és máskor is „szomszédolnak” itt nálunk.

szomszedolas5

Együtt táncoltak a tompai és a szomszédos településekről érkezett vendégek.

szomszedolas6

Jó ebédhez szólt a nóta. Töltött káposztával várták a vendégeket.

TOP-5.3.1-16 Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés

szomszedolas1

szomszedolas2

Hornyákné Sivók Ildikó